یورقونلوق چوخلاریندا یوخولو اولماغا گتیریب چیخاردیر و ایشلرین گؤرولمهسینه خلل یئتیره بیلیر. چوخلاری بو یورفونلوغو آرادان آپارماق اوچون قهوه ایچرلر. دوزدو قهوه بو زمینهده تأثیرسیز دئییل آما یورقونلوغو آرادا آپارماغا ائله ده مؤثر دئییل. آما بیزیم سنتی طباطبتیمیزده یورقونلوغو آرادان آپارماغا چوخ تأثیرلی یوللار وار. بوردا سیزین اوچون دؤرد جوره دملهمهلی تانیتدیراجاغیق کی سیزه یورقون زمانلاردا فایدالی اولسون:
نانه و یاشیل چای دملهمهسی
یورقونلوغو آرادان آپاران بیتکیلری بیری نانهدیر. یورقونلوغو آپارماق اوچون نانه و یاشیل جای دملهیه بیلرسیز. بو دملهمهلینی حاضرلاماق اوچون بیر غذا قاشیغی یاشیل چایی 9 دقیقه بیر لیوان داغ سویون ایچینده دملهییب سونرا نئچه نانه ترپاغی اونون ایچینه آتیب ایکی دقیقهدن سونرا میل بویورون. تازا نانه اولسا لاپ یاخشی آما اولماسا قوروسونداندا استفاده ائلهماق اولار.
ناریش چیچگی دملهمهسی
ناریش چیچگینی عراغینی ویا شربیتی و یا دملهمهسی یوقونلوغون درمانی ساییلیر. بیر لیوان قاینار سویو اولا چایدانین ایچینه بیر اووج ناریش چیچگی آتماق بو دملهمهلینین حاضرلانماسینا لاپ یاخشی یولدور. بو دملهمهلی 15-20 دقیقه دمده قالمالیدیر.
جنسینگ دملهمهسی
جنسینگده بوللو آنتی اکسیدان وار بونا گؤره ده یورقونلوغو آپارا بیلر. مرغوب و یاخشی جنسینگ باها اولا بیلر. جنسینگ دملهمهسی جاضرلاماق اوچون اونون ریشهسینین هَوَنگده یاریمچیق دؤیولموشوندن بیر چای قاشیغینی بیر لیوان قاینار سویون ایچینه آیتین و 10 – 15 دقیقه دملهنسین. یاخشی اولار جنسینگی یاشیل چایینان بیرلیقدا ایچهسیز. چونکی اؤزونون گؤزل طعمی اولماز.
زنجفیل دملهمهسی
زنجفیلین یورقونلوغو آپارماقدا نقشی اولور. بو دملهمهنی حاضرلاماق اوچون زنجفیلی نازیک خلال کیم دوغرایین و اوندان 4 قاشیق بیرلیتر سویون ایچینه آتین، اوستونه بیر تیکه دارچین چؤپو، بیر اووج یاشیل چای، 10 – 20 عدد نانه یرپاغی و بیر عمانی لیمو آرتیرین و سویو قاینادین. 20 دقیقهدن سونرا دمه قویون و صافلاشاندان سونرا نبات اینان بیرلیقدا مصرف ائلهیین.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل میتواند در کاهش خستگی نقش داشته باشد. برای درست کردن این دمنوش یک عدد زنجبیل را باید به اندازههای کوچک و نازک تبدیل کرد یا آن را به صورت خلالی برش داد و به اندازه 4 قاشق از آن را برای تهیه دمنوش، استفاده کرد. علاوه بر زنجبیل باید یک تکه چوب دارچین، یک مشت چای سبز، 10 تا 20 عدد برگ نعناع و یک عدد لیمو عمانی را در یک لیتر آب ریخت تا به جوش بیاید. بعد از گذشت 20 دقیقه باید این دمنوش دم بکشد و بعد از صاف کردن همراه نبات مصرف شود.